دنبال چیزی میگردید ؟
جستجو

دستگاه دیالیز

دستگاه دیالیز

دستگاه دیالیز

دستگاه دیالیز از تجهیزات پزشکی کاربردی برای تصفیه خون جهت درمان بیماران کلیوی است. ساختار دستگاه به گونه ای است که در حین حفظ سلامت بیمار، امکان دریافت خون کثیف و تزریق خون تمیز به او وجود دارد.

این دستگاه دارای اجزای مختلف است که عملکردهای مختلفی دارند. عملکرد دستگاه برای جداسازی مواد سمی از خون (آمونیاک و اوره) به کمک فیلتر دیالیز است. در حقیقت دستگاه جایگزین کلیه میشود و در صورت نارسایی و از کارافتادن کلیه ها باید دیالیز انجام گیرد.

کلیه با خراج کردن مواد زائد از بدن، خون را تصفیه میکند. مواد زائد به مثانه فرستاده میشوند و به وسیله ادرار دفع میشوند. اگر فردی دچار نارسایی کلیه باشد، عمل دیالیز جایگزین کلیه خواهد شد و نارسایی آنرا جبران میکند. مرحله نهایی نارسایی کلیه جایی است که تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد از عملکرد طبیعی خود را انجام میدهد.

دیالیز به وسیله دستگاه انجام میگیرد تا خون تصفیه شود و مایعات و الکترولیت ها در حالت تعادل قرار داشته باشند. این روش درمانی از سال ۱۹۴۰ کاربرد دارد و به رفع مشکلات بیماران کلیوی کمک میکند.

  عملکرد دستگاه دیالیز - دستگاه دیالیز  

چرا دیالیز انجام میشود؟

کلیه ها وظیفه خارج کردن مواد زائد و مایعات اضافی را از بدن دارد و زمانی که به دلیل مشکلات و نارسایی عملکرد آنها مختل شود.

وقتی کلیه ها به اصطلاح عموم از کار میافتند و تصفیه خون را به درستی انجام نمیدهند، دیالیز کمک میکند تا این مواد از بدن دفع شوند و بدن سالم بماند. بدون دیالیز، نمک، املاح و دیگر مواد زائد خون در بدن میمانند و بدن را سمی کرده و به اندام ها آسیب میزنند.

استفاده از دیالیز درکان اصلی بیماری های کلیوی نیست و تنها در جهت جبران کم کاری کلیه از آن استفاده میشود. برای درمان کامل باید کلیه پیوندی جایگزین شود و یا روش های دیگر مورد استفاده قرار گیرند.

دستگاه دیالیز بر مخلوط و دیالیز نظارت دارد. دیالیز در حقیقت ماده ای است که به حذف مواد زائد از خون بیمار کمک مینماید. همچنین کمک میکند تا الکترولیت ها و مواد معدنی به سطح مطلوبی در بدن بیمار برسند. استفاده از این دستگاه، زمانی که خون در خارج از بدن بیمار است نیز بر آن نظارت دارد.

دستگاه دارای زنگ هشدار است و این هشدار زمانی فعال میشود که خطایی در دستگاه رخ دهد. به محض بروز خطا هشدار دستگاه به صدا در می آید و کاربر را مطلع میکند.

روش های انجام دیالیز متفاوت است، اما هدف آنها یکی است و تنها برای حذف مواد زائد خون کاربرد دارد. این مواد زائد شامل ترکیبات نیتروژن، اوره، اوریک اسید و کراتینین می باشد.

 

فرآیند دیالیز - دستگاه دیالیز

انواع دیالیز

همودیالیز

این نوع دیالیز رایج ترین نوع این روش درمانی است و در حقیقت از یک کلیه مصنوعی برای برداشتن مواد زائد و مایعات اضافی استفاده میشود. خون از بدن گرفته شده و توسط کلیه مصنوعی تصفیه میگردد. سپس خون به بدن باز میگردد. برای وارد کردن خون به دستگاه دیالیز یک عمل جراحی روی عروق خونی انجام میگیرد.

در این روش برای ورود خون سه راه وجود دارد.

فیستول شریانی که سیاهرگ و سرخرگ را به هم متصل میکند و استفاده از آن بر سایر روش ها مقدم می باشد.

گرافت شریانی-وریدی که از یک لوله حلقه مانند برای دیالیز استفاده میشود.

واسکولار اکسس یا کاتتر : داخل یک ورید بزرگ معمولا در گردن جاگذاری شده و دیالیز انجام میشود.

 

دیالیز صفاقی

دیالیز پریتونئال یا صفاقی از طریق صفاق داخل شکم انجام میگیرد و با اتصال کاتتر دیالیز به صفاق غشایی در حفره شکمی میتوان خون را تصفیه کرد. در جریان انجام این روش مایع مخصوصی به نام دیالیزات در به داخل صفاق جریان می یابد و ماود زائد را جذب میکند. مواد دفعی از خون جدا شده و از طریق شکم بیرون خواهند رفت.

این روش زمان بر است و ۴ تا ۶ بار در یک روز باید انجام گیرد. معمولا دیالیز صفاقی در زمان خواب بیمار انجام میگیرد.

 

هموفیلتراسیون

همو دی فیلتراسیون

دیالیز روده

 

عملکرد دستگاه دیالیز

ابتدا پزشک روی دست بیمار یک سیاهرگ و یک سرخرگ را به هم متصل میکند. به این ساختار فیستول گفته میشود و پس از آن سرنگ ها به لوله ی دستگاه وصل میشوند و یکی از لوله ها به طرف دیالیزور یا فیلتر روانه میشوند. وظیفه مکش و گردش خون درون دستگاه بر عهده پمپ دستگاه می باشد.

در مسیر رساندن خون به محفظه فیلتر پمپی وجود دارد که به خون هپارین تزریق میگردد. هپارین از لخته شدن خون درون لوله های دستگاه جلوگیری میکند و با وارد شدن خون به فیلتر، دیالیز خون انجام میشود.

محفظه فیلتر به دو لوله دیگر متصل است که یکی از لوله هااسید دیالیز تازه را دورن محفظه وارد میکند و دیگری اسید دارای مواد مضر را از آن خارج مینماید. یکی از محفظه ها در پایین دستگاه و برای نگهداری مواد مضر است و دیگری اسید تازه دیالیز را به دستگاه تزریق مینماید.

در حقیقت محفظه دیالیزور مثل کلیه عمل میکند و خون را پس از تصفیه شدن وارد بدن مینماید. در مسیر رسیدن خون به دست فشار آن تنظیم میشود و سپس خون تمیز با سرنگ وارد دست میگردد.

 

درمان جایگزینی کلیوی (CRRT)

درمان مداوم جایگزینی کلیوی در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان و برای بیماران حاد کلیوی انجام میگیرد.  به این روش هموفیلتراسیون نیز گفته میشود.

در روش CRRT خون از یک لوله عبور میکند و سپس به وسیله یک فیلتر مواد زائد و آب را از هم جدا میکند. سپس خون به بدن باز میگردد و مایعات جایگزین میشوند. این روش ۱۲ تا ۲۴ ساعت زمان میبرد و هر روز انجام میگیرد.

    خطرات دیالیز - دستگاه دیالیز  
خطرات احتمالی دیالیز

فشار خون پایین

گرفتگی عضلات

کم خونی (نداشتن گلبول های قرمز کافی)

خارش

سطح بالای پتاسیم در خون

عفونت خونی

مشکلات خواب

پریکاردیت (التهاب غشای اطراف قلب)

ضربان قلب نامنظم

ایست ناگهانی قلب

عفونت خون

باکتریمی (وجود باکتری در جریان خون بیمار)

نوشته های مرتبط
Call Now Buttonتماس با افرا طب