تأثیر کرونا بر بازار تجهیزات پزشکی
افزایش شرکت ها و فروشندگان تجهیزات پزشکی پس از کرونا
تجهیزات پزشکی یکی از مهمترین کمبودهای دوران کرونا بودند. گرچه که این کمبودها رفتهرفته برطرف شد اما در اوایل همهگیری (پاندمی) کرونا مشکلات زیادی را پدید آورد. با افزایش تقاضا قیمت تجهیزات پزشکی بالا رفت و در همین دوران شرکتهای واردکننده و فروشندگان تجهیزات درمانی نیز افزایش پیدا کردند. این افزایش دارای نکات منفی و مثبتی زیادی بود.
در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم.
تاثیر کرونا بر دستگاههای تجهیزات پزشکی
بیماری کرونا و دنیاگیری آن یک دوره بسیار سخت برای تمام مردم جهان بود. در بدو ورود و گسترش این ویروس مردم جهان به سرعت سراغ وسایل بهداشتی مثل ماسکها و مواد ضدعفونی رفتند و همین موضوع نیز بحرانی به وجود آورد.
در بسیاری از کشورها اوایل بیماری بر سر این موضوع نزاعهایی در حال شکلگیری بود که به مرور زمان از شدت و حدت آنها کاسته شد.
این اتفاق به دلیل موج هیجانی بود که در اوایل انتشار بیماری به وجود آمد و مردم را ترساند. دقیقا چنین اتفاقی گریبان بیمارستانها و مراکز درمانی مختلف را نیز گرفت.
تجهیزات پزشکی مختلف در بیمارستانها مورد استفاده قرار گرفتند و تعداد بیماران از ظرفیت این دستگاهها پیشی گرفت. مراکز درمانی به دنبال جبران این کمبود بودند و به فکر خرید تجهیزات بیشتری افتادند. همین موضوع باعث کمبود تجهیزات درمانی نیز شد و بحران جدیدی را به وجود آورد.
افزایش قیمت بهواسطه کمبود تجهیزات
با شروع فراگیری کرونا کمبود لوازم و تجهیزات پزشکی مصرفی بیشتر و همین قیمت احتکار را نیز افزایش داد.
تصمیم تجهیز بیمارستانها و مراکز درمانی مختلف باعث که قیمت چنین تجهیزاتی به علت کمبود و تقاضای بالای بازار افزایش پیدا کند و حتی در برههای نایاب شود. در این موقعیت دولت و برخی از شرکتهای تولیدکننده سعی کردند کنترل اوضاع را به دست بگیرند و شرایط را بهبود ببخشند.
تولید این تجهیزات رفتهرفته افزایش پیدا کرد و شرکتهای مختلف سعی کردند این خلأ را با تولید بیشتر پر کنند. این موضوع تا حدی توانست مشکلات مربوط به قیمت را برطرف سازد اما مشکلات دیگری نیز به وجود آورد.
شرکتهایی که با کرونا فروشنده تجهیزات پزشکی شدند
در هر برههای، زمانی که یک چیز در بازار کمیاب میشود عدهای تلاش میکنند تا با ورود به آن حوزه برای خود بازاری جدید دستوپا کنند و سودی به جیب بزنند. کرونا و تجهیزات پزشکی بیمارستانی نیز از این قاعده مستثنا نبود.
در اوایل همهگیری کرونا شرکتهای مختلفی با ورود به حوزه واردات یا تولید تجهیزات درمانی اینطور نشان دادند که سعی در پر کردن کمبود تجهیزات موجود در بازار را دارند. با این تفاوت که بیشتر آنها کمترین اطلاعاتی درباره تجهیزات پزشکی خانگی، بیمارستانی و مصرفی ندارند و صرفا برای کسب سود وارد بازار شدهاند.
این موضوع یک خطر جدی است که باید بررسی شود. عواقب چنین اتفاق بهطورجدی بر روی سلامت افراد جامعه تاثیر خواهد گذاشت و نمیتوان به سادگی از کنار آن گذر نمود.
حمایت دولتی دلیلی برای شروع تولید
دولت در دوران کرونا و پس از آن با شعار حمایت از تولیدات داخلی راه را برای تولیدکنندگان مختلف باز کرد. این موضوع باعث افراد زیادی به فعالیتهای تولیدی علاقهمند شوند و مزایای آن نظرشان را جلب کند.
در این بین افراد زیادی هم بودند که تنها به خاطر همین مزایا وارد این حوزه شدند و سرشتهای از آن ندارند. در دوران کرونا مجوز برای واردات برخی اقلام مثل کیتهای تشخیص آنفلونزا و کرونا بهسرعت صادر میشد و روند واردات بسیار سریعتر از قبل بود.
البته دولت برخی از مزایا مثل دلار دولتی که باعث ایجاد رانت بود را کنار زد و به واردات کمک زیادی کرد.
خطرات استفاده از تجهیزات پزشکی غیراستاندارد
استفاده از تجهیزات پزشکی غیراستاندارد علاوه بر اینکه جرم محسوب میشود و مجازات سنگینی در پی دارد میتواند سلامت افراد جامعه را نیز به خطر بیندازد.
البته گاهی از مواقع غیراستاندارد بودن خود دستگاهها نیست که باعث بروز مشکل است. گاهی ممکن است دستگاهها و تجهیزات هیچ ایرادی نداشته باشند اما شرکت فروشنده به علت عدم آگاهی درباره محصول خود آن را با قیمتی پایینتر به فروش برساند و جان افراد زیادی را تهدید کند.
برای آشنایی بیشتر با این موضوع بهتر است نیمنگاهی به انواع تجهیزات درمانی داشته باشیم.
انواع تجهیزات پزشکی
تجهیزات درمانی بهطور کلی دارای ۳ نوع بیمارستانی، خانگی و مصرفی هستند. شرکتی که قصد راهاندازی فروشگاه تجهیزات پزشکی را دارد باید بهخوبی تفاوت آنها را بداند و محصولات را از یکدیگر تمیز دهد.
تجهیزات بیمارستانی
این تجهیزات پیشرفته و دقیق هستند و برای کار با آنها باید متخصص بود. دستگاههایی مثل الکتروشوک (شوک الکتریکی)، دستگاه ECG، و مانیتور علائم حیاتی نمونهای از این تجهیزات هستند که بیمارستانها و مراکز درمانی پیشرفته برای درمان بیمار خود به آنها نیاز دارند.
تجهیزات خانگی
تجهیزات و دستگاهای پزشکی خانگی توسط افراد غیرمتخصص نیز میتوانند مورد استفاده قرار بگیرد و برای همین منظور هم ساخته شدهاند.
بای پپ، سی پپ و انواع اکسیژن ساز ها برای مصارف خانگی هستند و باید آنها را در این دستهبندی قرار داد. البته تجهیزات جانبی چنین دستگاههایی نیز مثل ماسک NIV در همین دسته قرار میگیرند.
تجهیزات مصرفی
تجهیزات مصرفی درست همان لوازمی هستند که در ابتلای دنیاگیری کرونا دچار کمبود شدند و مردم عادی به دنبال آنها بودند.
لوازمی مثل انواع دستکش لاتکس، دستکش وینیل، ماسک و … نمونهای از تجهیزات مصرفی هستند.
قوانین سختگیرانه واردات تجهیزات پزشکی
برای واردات این تجهیزات قوانین سفت و سختی وضع شده و همه شرکتها موظف به اجرای آنها هستند. برای مثال چنین تجهیزاتی باید در کشور مبدا نیز مورد استفاده باشند تا مجوز ورود به کشور را دریافت کنند.
چنین قوانینی باعث میشود که سلامت افراد جامعه تامین شود و لوازم غیراستاندارد راهی برای ورود به کشور نداشته باشند.
این موضوع نمیتواند جلو فروشندگان ناآگاه را بگیرد و با آنها برخورد کند. بهترین برای مقابله با آنها افزایش آگاهی در بین مردم است و خریداران است. آنها باید فروشگاهها معتبر و خبره را بشناسند و تنها به آنها برای خرید تجهیزات اعتماد کنند. با این روش دیگری مشکلی پیش نخواهد آمد و خطری بیماران را تهدید نخواهد کرد.
شرکتهای دانشبنیان و تجهیزات درمانی
شرکتهای دانشبنیان در یکی دو سال اخیر مورد حمایت دولت قرار گرفتهاند و بسیاری از آنها در حوزه تجهیزات درمانی مشغول به فعالیت هستند.
در حال حاضر دغدغه اصلی دولت برچیدن دست مافیای واردات تجهیزات درمانی است و قصد دارد با از بین بردن آنها فرصت تولید را در اختیار تولیدکنندگان حرفهای قرار دهد.
از طرفی بسیاری از این شرکتها نیز چشم امید به کمکهای دولتی دارند تا بتوانند بیشتر رشد کنند و محصولات باکیفیتتری ساخته و در اختیار مراکز درمانی قرار دهند.