ایلئوستومی
ایلئوستومی | خرید و قیمت ایلئوستومی
استومی به ایجاد یک دهانه روی شکم به روش جراحی برای خروج محتویات روده گفته میشود. بعد از جراحی مواد دفعی از طریق استوما از بدن خارج میگردد.
استومی به دلیل سرطان های روده، بیماری های التهابی روده، آسیب به روده در اثر تصادف و تروما یا به دلایل دیگری طبق دستور پزشک تعبیه میشود. استومی با توجه به نوع بیماری و تشخیص پزشک میتواند دائم یا موقت باشد. به استومی گفته میشود که قسمتی از روده باریک با نام (ایلئوم) به سطح شکم میآید. ترشحات ایلئوستومی نسبتا غلیظ و پوره مانند است.
کیسه استومی چیست؟
مواد دفعی که از استوما خارج میشود، در کیسهای که مخصوص استومی میباشد جمع میشود. چرا که فرد استومیت هیچ گونه اختیاری در دفع ندارد و خروج مدفوع از استوما غیر ارادی است. کیسه استومی از طریق چسب پایه به پوست اطراف استوما میچسبد و محتویات روده را در خود نگه میدارد. این محصول از جمله تجهیزات پزشکی خانگی به شمار میرود.
مزایای کیسه استومی
کیسه استومی یک فرد دارای استومی: • مدفوع را جمع آوری میکند. • بوی بد ناشی از ترشحات را خنثی میکند. • از پوست اطراف استومی محافظت میکند.
کیسه استومی بسیار سبک و دارای مدلها و سایزهای متنوعی میباشد. بیماران قبل از استفاده دائمی از یک کیسه استومی، باید مدل های متنوعی از آن را امتحان کنند.
سایز کیسه های استومی سایز کیسه های استومی کوچک و بزرگ است و انتخاب سایز مناسب به میزان ترشحات و مواد دفعی استوما بستگی دارد.
انواع کیسه استومی
به طور کلی کیسه های استومی به ۲ دسته سیستم یک تکه و سیستم دو تکه تقسیم میشوند. هر کدام از این سیستم ها دارای کیسه های مات، شفاف، ته باز، ته بسته، فیلتر دار و شیر دار میباشند.
کیسه استومی یک تکه
در این سیستم پس از برش الگو استومی بر روی کیسه، کیسه مستقیما به پوست اطراف استوما میچسبد. سیستم یک تکه دارای انواع کیسه مات، شفاف و شیر دار میباشد. از این کیسه ها با توجه به مقدار مواد دفعی حداکثر تا سه روز میتوان استفاده کرد. نوع شفاف آن مناسب برای معاینه روز های اول بعد از عمل استومی میباشد.
کیسه استومی دو تکه در این سیستم علاوه بر کیسه استومی یک چسب پایه نیز داریم که کیسه استومی بر خلاف سیستم یک تکه که بر روی پوست قرار میگرفت اینجا بر روی چسب پایه قرار میگیرد. چسب های پایه دو نوع دارند: نوع صاف flat و نوع فرو رفته convex
چسب پایه flat برای استومی هایی که اندازه طبیعی دارند و حدود ۲سانت بیرون از پوست قرار دارند استفاده میشود. چسب پایه convex برای استومی هایی که حالت فرو رفته دارند مناسب است تا به طور کامل اطراف استوما را بپوشاند.
تفاوت بین ایلئوستومی و کولوستومی
وقتی غذا را جویدیم و قورت می دهیم از طریق مری وارد معده می شود. از معده غذا به داخل اثنی عشر ، ژژنوم ، ایلئوم ، روده بزرگ ، روده راست و کانال مقعد می رود. بیماری های قسمت دیستال روده نیاز به استوما دارد و میزان آسیب آن بسیار مهم است.
اگر فقط قسمت دیستال روده بزرگ آسیب دیده باشد ، یک کولوستومی ترجیح داده می شود. اگر کل روده بزرگ یا قسمت پروگزیمال روده بزرگ آسیب دیده باشد ، ایلئوستومی انتخاب بهتری خواهد بود.
کولوستومی و ایلئوستومی هر دو عمل جراحی تقسیم روده است که به مدفوع اجازه می دهد بدن را با دور زدن یک منطقه آسیب دیده از روده بزرگ ترک کند. این کار به منظور فراهم کردن زمان برای بهبودی روده آسیب دیده یا پس از برداشتن قسمتی از روده به دلیل وضعیت نامطبوع مانند سرطان انجام می شود.
در طی عمل جراحی استوما جراح قسمت آسیب دیده روده را به وضوح مشخص می کند. بیماری این بیماری در انتخاب بین یک معده موقت و دائم تأثیر می گذارد. اگر روده دیستال برای بهبودی نیاز به زمان داشته باشد ، جراح معده موقت را ایجاد می کند که بعداً برعکس می شود. اگر روده دیستال جبران ناپذیر است و باید برداشته شود ، استوما دائمی است.
جراح روده را در محل استوما دو قطعه می کند و انتهای دیستال را بسته می کند. سپس او با چرخاندن انتهای بریده روده بر روی خود مانند یک کاف و چسباندن آن به دیواره قدامی شکم ، استوما تشکیل می دهد.
ایلوستومی چیست؟
ایلئوم قسمت دیستری روده کوچک است. اگر این از caecum جدا شود و بیرون بیاید ، به آن ایلئوستومی گفته می شود. ایلئوم از طریق برش در قسمت راست سمت راست شکم بیرون آورده می شود. کمی از بیرون شکم بیرون زده است. ایلئوستومی مدفوع مایع ، نیمه تشکیل شده را بیرون می کند. از سرعت بالایی برخوردار است.
عوارض ایلئوستومی شامل خونریزی ، کم آبی ، انسداد استوما و دفع پوست اطراف است. بیمار به سرعت دچار کمبود آب بدن می شود ، بنابراین باید مایعات زیادی بنوشد. روده های کوچک حاوی آنزیم های گوارشی زیادی است.
این آنزیم ها با مدفوع نیمه تشکیل یافته بیرون می آیند و لبه ایلئوستومی را خارج می کنند. بنابراین بهداشت خوب ، خالی کردن منظم کیسه ایلئوستومی و استفاده از مرهم محافظ در اطراف لبه استوما از بروز هرگونه تحریک و التهاب لبه استوما جلوگیری می کند.
کولوستومی چیست؟
کولوستومی بخشی از روده بزرگ است که از طریق برش در قسمت پایین سمت چپ شکم بیرون آورده می شود. با دیواره قدامی شکم برافروخته است. مدفوع تشکیل شده را بیرون می کند. این میزان جریان کم دارد.
عوارض کلوستومی شامل بوی تهاجمی ، التهاب ، عفونت محل استوما و انسداد استوما است. Colostomy همچنین به تمیز کردن منظم و تعویض کیف نیاز دارد. آنتی بیوتیک ها هرگونه عفونت را درمان می کنند. انسداد استوما ممکن است نیاز به جراحی مکرر داشته باشد.
تفاوت بین کولوستومی و ایلئوستومی چیست؟
• در حالیکه کولوستومی از روده بزرگ ساخته می شود ، ایلئوستومی از روده کوچک ساخته می شود. • ایلوستومی به طور معمول در سمت راست مشاهده می شود در حالی که کولوستومی در سمت چپ است. • ایلئوستومی مدفوع مایع را بیرون می کشد در حالی که کلوستومی مدفوع تشکیل شده را بیرون می زند. • ایلوستومی سرعت بالایی دارد در حالی که کولوستومی سرعت جریان کم دارد. • ایلئوستومی کمی بیرون زده و در حالی که کلستومی در پوست سرخ می شود. • ایلوستومی می تواند بیماران را کم آبی کند در حالی که معمولاً کولوستومی انجام نمی شود. • میزان عفونت کولوستومی بالاتر از ایلئوستومی است.
مراقبت از کیسه ایلئوستومی
پوست اطراف استوما بایستی با آب کاملا تمیز شود. در صورتی که حفره ایجاد شده کوچک باشد، می تواند باعث آسیب استوما و یا بروز التهاب و تورم شود. بزرگ بودن بیش از حد حفره نیز باعث بروز آسیب پوستی می شود. تعویض منظم کیسه، جهت پیشگیری از ترشح و آسیب پوستی ضروری می باشد. خارش و سوزش، این هشدار را به فرد می دهد که پوست ناحیه بایستی تمیز شود و زمان تعویض کیسه می باشد.
از کندن ناگهانی کیسه خودداری کنید. پوست ناحیه بایستی از نظر بروز آلرژی و حساسیت بررسی شود. این حساسیت می تواند چند هفته تا چند ماه بعد از استفاده از محصول مشخص شود. زیرا حساسیت پوست به مرور زمان افزایش می یابد. در صورت بروز حساسیت، می توانید از برند دیگری استفاده کنید. می توانید جهت تست محصول، تکه کوچکی از مواد را بر روی پوست شکم خود بزنید. مواد زده شده بایستی ۴۸ ساعت بعد از روی پوست برداشته شوند. قرمز شدن ناحیه، سوزش و خارش به معنای وجود آلرژی و حساسیت می باشند.
زمان تعویض کیسه ایلئوستومی
زمان تعویض کیسه ایلئوستومی در افراد مختلف، متفاوت می باشد. هر روز، هر سه روز یک بار و یا گاهی هفته ای یک بار زمان معمول تعویض کیسه است. در مواقعی که حرکات روده ای کمتر است صبح ها قبل از خوردن صبحانه یا یک ساعت بعد از غذا بهترین زمان تعویض کیسه می باشد. رژیم غذایی
۱-پس از سپری شدن دوران نقاهت می توانید به رژیم غذایی خود باز گردید. ۲- غذا خود را آهسته و با دهان بسته به خوبی بجوید ۳-در طول روز به طور منظم مایعات مصرف شود مقادیر ۸الی ۱۰ لیوان ۴-در روزهای گرم مصرف مایعات را افزایش دهید. ۵-خوردن غذای کم در (۴الی۵ وعده) در روز ۶- بعضی از غذاها می توانند سبب تولید بوی بد و یا گاز در سیستم گوارش شوند بهتر است این غذاها را به اعتدال مصرف کرد
غذاهایی که باعث نفخ می شوند:
نوشیدنی ها گازدار آب جو کلم ترب تربچه شلغم لبو خیار پیاز حبوبات
غذاهایی که بوی نا مطبوع تولید می کنند:
ماهی تخم مرغ سیرو لوبیا حبوبات شلغم پنیر کلم
غذاهایی که مدفوع را سفت می کنند:
کمپوت سیب گوشت برنج پنیر نان سیب زمینی
غذاهایی که اگر خوب جویده نشوند باعث انسداد می شوند:
آجیل ها کرفس نارگیل قارچ سبزیجات خام میوه ها خش کپاپ کورن
زندگی با استومی
لباس پوشیدن: از پوشیدن کمر بندها بسیار سفت یا نوارهای کمر محکم خوددار کنید حمام: شما می توانید با کیسه و یا بدون کیسه استحمام کنید کار: هنگام خروج از منزل و مراجعه به محل کار، حتما کیسه و وسایل اضافی با خود به همراه داشته باشید مسافرت: به اندازه مورد نیاز کیسه وسایل اضافی به همراه خود داشته باشید ورزش: از ورزش های سنگین و وزنه برداری اجتناب کنید. حاملگی: با وجود عمل استومی، منعی برای حاملگی وجود ندارد .