دستگاه سونوگرافی
دستگاه سونوگرافی | خرید دستگاه سونوگرافی
سونوگرافی دستگاه تصویربرداری تشخیصی است، که با استفاده از امواج فرا صوت با فرکانس بالا امکان مشاهده اندام درونی بدن مانند قلب، رگ ها، کلیه ها، کبد و جنین در دوران بارداری را فراهم می کند. در این روش تصویربرداری، یک پروب روی پوست (بعد از مالیدن ژل کوپلینگ) و یا داخل یک حفره از بدن قرار داده می شود و انرژی اولتراسونیک را ساطع می کند.
انواع این دستگاه از تجهیزات پزشکی بیمارستانی مهم به شمار میرود.
روش های سونوگرافی مختلفی نیز وجود دارند که بسته به نوع این روش ها، پروب های مختلفی نیز همراه دستگاه عرضه می شوند. از انواع روش های سونوگرافی می توان سونوگرافی ترانس واژینال جهت تولید تصاویر سونوگرافی در داخل واژن، سونوگرافی معمولی جهت معاینه در نواحی مختلف بدن مانند شکم برای تولید تصاویر دوبعدی از جنین، سونوگرافی رنگی یا کالر داپلر و سونوگرافی سه و چهار بعدی را نام برد.
از انواع پروب های سونوگرافی می توان به پروب هایTrans-vaginal، Convex، Linear، Volume Convexو Phase Array اشاره کرد که بسته به روش سونوگرافی به کار برده می شوند.
دستگاه سونوگرافی از نظر ساختار دستگاه:
به دو گروه مبله (Stationary) و پرتابل تقسیم می شود:
سونوگرافی پرتال: دستگاهی هست که قابل حمل بوده و مناسب برای مراکز دامپزشکی و مطب های مامایی مناسب می باشد.
سونوگرافی مبله: دستگاه هایی هستند که به صورت ثابت در یک مکان قرار گرفته می شود و برای مصارف طولانی تر مناسب می باشد.
انواع سونوگرافی
● سونوگرافی ترانس واژینال :
جهت تولید تصاویر سونوگرافی در داخل واژن مورداستفاده قرار میگیرند که ترانس واژی نال اغلب در دوران اولیه بارداری استفاده میشود.
● سونوگرافی معمولی :
در سونوگرافی جنرال از یک پروب کوچک به نام مبدل و ژل استفاده میشود. این پروب مستقیما برای تهیه تصویر، روی پوست قرار میگیرد. امواج صوتی با فرکانس بالا به خاطر وجود ژل مخصوص، از پروب به داخل بدن میرود. تکنسین سونوگرافی امواج صوتی برگشت داده شده را جمع آوری میکند و با استفاده از کامپیوتر، بازتاب امواج را به تصویر تبدیل میکند.
در معاینات سونوگرافی از اشعه استفاده نمیشود. این موضوع در مقایسه با سایر انواع پرتونگاری، سونوگرافی را ایمنتر جلوه میدهد. تصاویر ضبط شده در سونوگرافی جنرال زنده و مستقیم است، بنابرای برای بررسی ساختار و حرکت اندامهای داخلی بدن بسیار مناسب است. این آزمایش حتی میتواند جریان خون در رگهای خونی را نیز نشان دهد.
● سونوگرافی تخصصی :
این معاینه شبیه سونوگرافی معمولی است، اما این نوع معاینه یک مشکل مشکوک را هدف قرار میدهد و از تجهیزات پیچیدهتر استفاده میشود.
● تصویربرداری رنگی یا کالر داپلر :
داپلر جریان رنگی (CFD) یا تصویربرداری داپلر رنگی (CDI) نوعی سونوگرافی است که جهتگیری و سرعت جریان خون را در یک منطقه تعریف شده توسط کاربر نشان میدهد. منطقه مورد نظر توسط سونوگراف تعریف شده و تغییرات داپلر به وسیله بازگشت امواج فراصوت از داخل بدن براساس سرعت و جهت متوسط تغییر رنگ میدهد. ظهور سونوگرافی داپلر رنگی موفقیت بزرگی در سونوگرافی پزشکی است. با این تکنیک امکان مشاهده مستقیم جریان خون در قلب به طور مستقیم فراهم میشود. چنین تجسمی با رمزگذاری اطلاعات داپلر و نمایش رنگها به عنوان پوشش روی تصویر قلب حاصل میشود.
رنگها بیانگر سرعت و جهت جریان خون در یک قسمت مشخص از تصویر هستند. جعبه رنگ به مناطق نمونه کوچک به اندازه یک پیکسل رنگی تقسیم م شود. هر یک از رنگها نشان دهنده سرعت متوسط در منطقه است و توسط حجم نمونههای مختلف PW اندازهگیری و پس از آن، میانگین سرعت به یک رنگ خاص تبدیل میشود.
● سونوگرافی سهبعدی : با استفاده از prob های مخصوص از قبل طراحیشده و نرمافزارهای تخصصی مثلاً برای تولید تصاویر سهبعدی از جنین در حال رشد است.
● سونوگرافی ۴ بعدی یا ۳ بعدی داینامیک : با استفاده از اسکنرهای مخصوص طراحیشده و مثلاً برای نگاه کردن بهصورت و حرکات کودک قبل از زایمان استفاده میشود.
● اکوکاردیوگرافی جنینی : در صورتی که پزشک درباره نقص مادرزادی قلب نوزاد مشکوک باشد، اکوکاردیوگرافی جنین انجام میشود. این آزمایش با استفاده از دستگاه سونوگرافی انجام میشود و ممکن است، به طور مشابه با سونوگرافی سنتی بارداری انجام شود، اما شاید هم مدت زمان بیشتری طول بکشد. این آزمایش تصویر عمیق از قلب جنین، شکل و ساختار قلب را نشان میدهد.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه سونوگرافی
اگر بخواهیم اجزای دستگاه سونوگرافی را معرفی کنیم؛ می توان گفت که به طور کلی این دستگاه از دو بخش اصلی تشکیل شده است.
پروب دستگاه
پروب دستگاه همان بخشی است که بر روی بدن فرد قرار میگیرد و تصاویر را بر روی مانیتور به نمایش میگذارد. نام دیگر این بخش، مبدل می باشد که از اساسی ترین و اصلی ترین بخش های دستگاه های سونوگرافی می باشد. این بخش در دستگاه های سونوگرافی دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام دارای کاربردهای مختلفی می باشند.
مانیتور دستگاه
دومین بخش مهمی و اصلی که در دستگاه های سونوگرافی وجود دارد؛ بخش مانیتور آن می باشد. تصاویری که توسط پروب در دستگاه دریافت می شود، بر روی مانیتور منعکس می شود.
نحوه عملکرد سونوگرافی
امواج مورد استفاده در سونوگرافی از جنس امواج صوتی و در واقع صدا هستند که ضرری برای بدن ندارند. این ها امواج فراصوتی هستند. جنس آن ها دقیقا مانند صدا است، ولی به علت بالا بودن فرکانس یا بسامد آن ها، قابل شنیدن توسط گوش انسان نیستند. با این حال خواص صوت و صدا را دارند، یعنی در برخورد با موانع، منعکس می شوند.
سونوگرافی روش تصویر برداری دردناکی نیست و در حین انجام آن، بیمار ناراحتی احساس نمی کند.
برای انجام سونوگرافی، توسط پروپ که پزشک سونولوژیست ( متخصص تصویربرداری که سونوگرافی می کند ) روی اندام شما قرار می دهد، امواج صوتی با فرکانس بالا که برای گوش انسان قابل شنیدن نیستند، به درون بدن تابانده می شوند. این امواج بعد از برخورد به بافت های مختلف بدن بازتابیده شده و امواج بازتابش شده توسط همان دستگاه، مجددا دریافت می شوند.
درون بدن انسان از بافت های مختلفی درست شده که توانایی آن ها در بازتابش امواج صوتی متفاوت است. بعضی از آن ها امواج صوتی را بهتر و بعضی کمتر منعکس می کنند.
پس شکل و ساختار بازتابش امواج صوتی سونوگرافی تابعی از شکل و مواد تشکیل دهنده بافت های درونی بدن است که مورد تابش قرار گرفته است. امواج بازتابیده شده از بدن، توسط یک کامپیوتر تجزیه و تحلیل شده و به تصویر تبدیل می شود.
پزشک متخصص تصویربرداری این تصاویر را بر روی مانیتور دستگاه دیده و ممکن است بعضی از آنها را چاپ کند. در سونوگرافی بیشتر، بافت های نرم اندام دیده و بررسی می شوند. پس سونوگرافی وسیله مناسبی برای تشخیص مشکلات استخوان نیست، ولی با آن می توان مشکلات عضلات، رباط ها، تاندون ها و بسیاری بافت های دیگر را بررسی کرد.
سونوگرافی چگونه انجام می شود ؟
برای انجام سونوگرافی بیمار بر روی تخت دراز کشیده و پزشک متخصص سونولوژیست، ژل سونوگرافی را بر روی پوست بیمار در محل مورد بررسی قرار می دهد. ژل اجازه می دهد که امواج فراصوتی راحت تر و به شکل یکنواخت تری به درون بدن نفوذ کنند.
سپس پروپ را که با سیمی به دستگاه مرکزی سونوگرافی متصل است، بر روی پوست قرار می دهد. پزشک دستگاه را بر روی پوست حرکت می دهد تا قسمت های مختلف درون بدن را از زوایای مختلف ببیند. این تصاویر بر روی مانیتور مرکزی دستگاه دیده می شوند. در حین سونوگرافی بیمار لرزش خفیفی را در روی پوست خود و در محلی که پروپ روی پوست قرار گرفته احساس می کند. این لرزش ناشی از برخود امواج فراصوتی به پوست بوده و بی ضرر است. در پایان معاینه، بیمار ژل روی پوست خود را با دستمال پاک می کند.
معمولا نتیجه سونوگرافی بلافاصله بعد از انجام آن، توسط پزشک متخصص تصویربرداری نوشته شده و همراه با پرینت یا چاپ بعضی تصاویر سونوگرافی به بیمار داده می شود تا به پزشک معالج خود ارائه دهد.

سونوگرافی در چه مواردی استفاده می شود؟
سونوگرافی کاربردهای متعددی دارد و برای بررسی قسمت های مختلفی از بدن استفاده می شود. برخی کاربردهای آن عبارتند از:
– بررسی بیماری های زنان مثل فیبروم، تومور تخمدان، عفونت لگن، کیست تخمدان، سرطان رحم و تخمدان – در بارداری مانند تعیین ماه چندم بارداری، سقط جنین و ناهنجاری های جنین – بررسی مشکلات دستگاه ادراری مثل تومور کلیه، کیست کلیه،آبسه کلیه، ارزیابی پروستات و مثانه، بزرگ شدن کلیه در اثر پس زدن ادرار، اندازه کلیه در پیوند کلیه – بررسی بیماری های شکم و دستگاه گوارش مثل درد ویا اتساع شکمی، کارکرد غیر طبیعی کبد، بزرگ شدن ارگان های شکمی، سنگ های کلیوی و یا کیسه صفرا و آنوریسم آئورت – بررسی اعضایی مانند پوست، پستان، غده تیروئید و غدد بزاقی دهان
موارد مورد توجه در زمان سونوگرافی
۱- نوع دستگاه مبله یا پرتابل ۲- تخصص پزشک و نوع استفاده از دستگاه ۳- میزان استفاده از دستگاه ۴- کیفیت دستگاه و خدمات پس از فروش ۵- قابلیت به روزرسانی دستگاه ۶- دقت تصاویر دستگاه ۷- پروب های همراه دستگاه و محل قرارگیری آنها.
شرکت افراطب با دانش پیشرفته مهندسی پزشکی بهترین خدمات مشاوره، انتخاب و خرید انواع دستگاه سونوگرافی را در سراسر کشور ارائه می دهد.