فتوتراپی نوزاد
فتوتراپی نوزاد | دستگاه فتوتراپی و درمان زردی نوزاد در منزل
در دستگاه فتوتراپی نوزاد از نور مخصوصی برای تغییر شکل بیلی روبین استفاده میشود و در نتیجه کودک بهتر میتواند بیلی روبین را تنظیم کند. با این که این روش درمانی مطمئن و بیخطر بوده و به ندرت عوارض جانبی به دنبال خواهد داشت اما برای نوزادان زودرس از چشمبندهای مخصوصی استفاده میشود تا چشم آنها در برابر نور فتوتراپی مصون بماند.
بدن نوزاد در معرض نورهای سفید، آبی یا سبز قرار میگیرد به گونهای که به بیشترین قسمتهای پوست نوزاد تابیده شود.
همچنین از نوزاد برای اطمینان از کاهش سطح بیلی روبین خون آزمایش خون گرفته میشود. کاهش بیلیروبین را میتوان ظرف ۴ تا ۶ ساعت مشاهده کرد. نوزادان نارس را میتوان در حالی که تحت درمان به روش فتوتراپی هستند شیر داد. برخی مشکلات جزئی مانند مدفوع شل یا بثورات پوستی ممکن است دیده شود که معمولاً پس از انجام فتوتراپی این عوارض برطرف میشوند.
این دستگاه از تجهیزات پزشکی بیمارستانی مهم در معاینه و درمان زردی کودکان به شمار میرود.مکانیزم فتوتراپی نوزاد
فتوتراپی نوزاد باعث تغییر بیلی روبین به ترکیباتی که از طریق ادرار و مدفوع دفع میشوند میگردد. نور با طول موج مخصوص میتواند بیلی روبین را به دو مؤلفه به نامهای لیمیروبین و فوتوبیلیروبین تجزیه میکند.
این دو ماده شیمیایی ایزومرهای بیلیروبین هستند به این معنی که از اتمهای مشابه ساخته شدهاند اما ساختار آنها متفاوت است. این طول موجها در لامپهای فلورسنت نیز ساخته میشوند. وقتی که این نورها در پوست نفوذ میکنند باعث میشوند که بیلی روبین به ایزومرها تجزیه شده و بدون این که وارد کبد شود از بدن دفع شود.
حین درمان نوزاد با دستگاه فتوتراپی
یک یا چند لامپ در بالای سر نوزاد قرار داده میشود. لباسهای کودک را به جز پوشک از بدنش خارج میکنند و او را به پشت میخوابانند تا بیشترین میزان نور به بدن وی تابیده شود. همچنین ممکن است نوزاد روی یک تشک نوری منعطف خوابانده شود. یا پزشک او را در یک پد نور بپیچاند. روی چشمهای نوزاد یک چشمبند قرار داده میشود تا چشمهای او در برابر نور مصون و محفوظ بماند.
پزشک کودک به دقت تحت نظر میگیرد. زمانی که سطح بیلی روبین خون کودک به اندازه کافی پایین آمد، چراغها خاموش میشوند. ۲۴ ساعت پس از اتمام درمان، دوباره خون کودک مورد آزمایش قرار میگیرد تا سطح بیلیروبین خون وی ارزیابی شود. اگر سطح بیلیروبین خون به اندازه کافی پایین آمده باشد، درمان به اتمام رسیده است.
نکات مهم در زمان استفاده از دستگاه فتوتراپی
• تغذیه نوزاد:
نوزاد شما در حین انجام فتوتراپی به طور عادی تغذیه میشود. ممکن است نیاز باشد که به او شیر بیشتری داده شود تا بیلی روبین خون از طریق مدفوع سریعتر دفع شود. پزشک در هنگام تغذیه کودک چراغها را خاموش میکند.
• نظارت بر عملکرد قلب:
که به آن ECG یا EKG نیز گفته میشود شامل پدهای چسبی است که روی پوست نوزاد قرار داده میشود تا فعالیتهای الکتریکی قلب او را ثبت کند. این کار برای نظارت بر واکنش قلب در حین انجام فتوتراپی انجام میشود.
• ورودی و خروجی:
پزشک باید بداند که نوزاد شما چه مقدار مایعات شامل شیر مادر، شیر خشک یا مایعات از طریق لولههای درون وریدی مصرف کرده است. به پزشک در مورد چگونگی و مدت زمان تغذیه نوزاد با شیر مادر یا شیر خشک توضیح دهید.
همچنین پزشک باید در مورد میزان دفع ادرار و مدفوع نوزاد اطلاع داشته باشد. پوشکهای کودک را که عوض کردهاید نگه دارید تا پزشک آنها را وزن کرده و میزان خروجی مدفوع و ادرار را مشخص کند.
• علائم حیاتی:
پزشک فشار خون، ضربان قلب، نرخ تنفس و دمای بدن نوزاد را مورد بررسی قرار میدهد. آنها همچنین به صدای قلب و ریههای نوزاد از طریق استتوسکوپ گوش میدهند. پزشک این علائم را برای اطلاع یافتن از وضعیت نوزاد مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد.
استفاده از فتوتراپی در منزل
زمانی که کودک در منزل تحت فتوتراپی قرار میگیرد باید دستورالعمل استفاده از دستگاه را به درستی رعایت شود.
قبل از هر چیزی شما باید با پزشک در مورد طول مدت درمان مشورت کرده و به صورت منظم نوزاد را برای انجام آزمایشهای مورد نیاز نزد پزشک ببرید تا کودک به طور کامل درمان شود. این کار به هیچ عنوان جایگزین مراجعه به پزشک و انجام و بررسی نتایج آزمایش سطح بیلیروبین نمیشود.
زمانی که از لامپ بیلی روبین استفاده میکنید باید دقت داشته باشید که لامپ حداقل ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر از نوزاد فاصله داشته باشد. نوزاد را روی یک تشک سخت بدون این که بالش یا اسباببازی نزدیک او باشد بخوابانید. همیشه جلوی صورت نوزاد را ببندید تا از چشمان او محافظت شود.
زمانی که نوزاد را در منزل تحت فتوتراپی قرار میدهید، باید به او مقادیر زیادی مایعات بنوشانید زیرا ممکن است بدن نوزاد به دلیل دفع بیلی روبین از طریق مدفوع شل و مکرر دچار کمآبی میشود. اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه میکند تعداد دفعات شیردهی به او را افزایش دهید. همچنین باید به کودک آب نیز بنوشانید.
موارد مهم در زمان فتوتراپی نوزادان
فتوتراپی یکی از روشهای معمول درمان زردی نوزادی است. در حین فتوتراپی (نور درمانی) نوزادان به موارد زیر توجه فرمایید:
۱- قبل از قرار دادن نوزاد در معرض نور درمانی چشمهای نوزاد را با چشم بند ببندید و قبل از آن از بسته بودن پلک ها اطمینان حاصل کنید. ۲- ناحیه تناسلی را(نوزاد پسر) به وسیله شورت مخصوص بپوشانید. ۳- هر ۲ ساعت نوردرمانی را قطع کنید و به مدت ۳۰ دقیقه تا یکساعت(براساس شرایط و نوع دستگاه) به نوزاد شیر دهید. ۴- نواحی مقعد و پرینه را تمیز نگه دارید و در صورت خیس بودن کهنه آن را تعویض کنید. ۵- حین نور درمانی وضعیت نوزاد را تغییر دهید. ۶- به انسداد راههایی هوایی در حین نور درمانی توجه کنید و مراقب باشید تا چشم بند به طور صحیح جاگذاری شده باشد. ۷- از مالیدن هر نوع کرم یا پماد بر روی پوست بدن حین نوردرمانی خودداری کنید. ۸- منبع نور باید در فاصله مناسب از شیرخوار قرار داشته باشد. ۹- تغذیه شیر مادر به طور مداوم و مکرر صورت گیرد. حداقل ۸ تا ۱۰ بار در هر ۲۴ ساعت (جهت جلوگیری از کم آب شدن بدن نوزاد) ۱۰- در حین نوردرمانی به علائم کم آب شدن نوزاد که شامل (گود افتادگی، چشم ها، خشکی پوست،پوست سرد، رنگ پریدگی، نداشتن اشک) توجه کنید.
خطرات احتمالی فتوتراپی نوزاد
• در هنگام درمان ممکن است کودک بسیار گرم یا بسیار سرد شود. ممکن است کودک تحریکپذیر شده و خسته شود. همچنین ممکن است بدن نوزاد دچار کمآبی شود و پوست او به دلیل تابش نور لامپ دچار سوختگی و بثورات پوستی شود و یا سرفه کند. در صورتی که چشمبند روی چشمهای کودک بسته نشود ممکن است چشمهای او آسیب ببیند. • در صورتی که کودک تحت درمان فتوتراپی قرار نگیرد ممکن است زردی او تشدید شود. اگر مقادیر زیادی بیلی روبین در خون جمع شود ممکن است نوزاد دچار ناشنوایی یا آسیبدیدگی مهلک مغزی شود.
شما میتوانید از شرکت تجهیزات پزشکی افراطب که دارای سابقه درخشان در زمین تامین و توزیع صفرتاصد تجهیزات پزشکی و دارای مجوز تجهیز بیمارستانها و مراکز درمانی میباشد کالای مورد نظر خود را تهیه کنید.
شما عزیزان میتوانید به صورت شبانه روزی با شرکت افراطب تماس بگیرید و برای خرید کالای پزشکی مورد نظر خود ازطریق کارشناسان و مشاوران فروش ما اقدام کنید.